REGELS NHG PLOTSELING VEEL STRENGER

De NHG heeft recent geleden de regels aangepast. Er geldt nu een ondergrens aan prijs waarvoor het huis verkocht moet worden. Het moet minimaal 95 procent van de getaxeerde waarde opbrengen. Dus een huis dat getaxeerd is op 200.000 euro, moet voor minimaal 190.000 euro verkocht worden.

Daarnaast stelt de Nationale Hypotheek Garantie vanaf dit jaar voor aan consumenten om een deel van hun hypotheekschuld kwijt te schelden, zodat ze in hun huis kunnen blijven wonen. Van verhuizen en het vergoeden van de restschuld is dus geen sprake. Als de consument niet aan het voorstel meewerkt, ziet de NHG de verkoop niet als ‘gedwongen’ en wordt de restschuld niet vergoed.

RTL Nieuws sprak met een stel uit Den Haag dat te maken kreeg met de veranderde regels. Mellanie en haar toenmalige partner Stefan moesten hun huis met verlies verkopen. En nu de verkoop rond is, zijn opeens de regels aangescherpt, en is het maar de vraag of hun restschuld helemaal wordt vergoed.

Mellanie en Stefan gingen uit elkaar. Ze verdienden geen van beiden genoeg om de hypotheek in hun eentje te kunnen betalen. Het huis moest daarom verkocht worden. Dat lukte, maar met flink verlies. Hun hypotheek is 145 duizend euro. Het huis werd verkocht voor 86.250 euro. Dus bleef er een kleine 59 duizend euro restschuld over. Daarvoor hadden ze Nationale Hypotheek Garantie. Dachten ze...

Volgens de nieuwe regels kan Stefan ook in het huis blijven wonen. Hij kan namelijk een hypotheek krijgen voor een deel van het bedrag. 140 duizend euro kon hij van de bank lenen. De NHG belooft de rest kwijt te schelden. Maar Stefan is inmiddels in Nijmegen een nieuw leven begonnen. Terugverhuizen is geen optie. Werkt Stefan niet mee, dan krijgt hij de restschuld misschien niet terug.

"We hadden een jaar lang stress. Nu ben je eindelijk het huis kwijt, en krijg je dit", zegt Mellanie tegen RTL Nieuws-verslaggever Hans de Bruin.

Makelaar Arno Wingen van de site huisverkopenmetverlies.nl vindt het nieuwe beleid van de NHG onrechtvaardig. "Stel: twee mensen kopen tegelijk een huis met NHG. In 2012 kon een van hen zonder problemen het huis met een restschuld verkopen. De ander kan dat in 2013 opeens niet. Landelijk gaat het om duizenden gevallen."

Hypotheekadviseurs die anoniem willen blijven zeggen tegen RTL Nieuws dat er willekeur en onduidelijkheid heerst. De Vereniging Eigen Huis zegt de problemen te herkennen. Daar komen veel klachten binnen van consumenten, hypotheekadviseurs en banken.

De Nationale Hypotheek Garantie komt op korte termijn met een zogenoemde werkinstructie, waarin duidelijk staat wanneer mensen nou wèl hun restschuld vergoed krijgen en wanneer niet.

(bron: RTL Z)

Terug naar overzicht