Nieuws

Via onze nieuwsbrief houden wij onze relaties op de hoogte van actuele onderwerpen en ontwikkelingen binnen Neutralis. Klik hier om je aan te melden voor onze nieuwsbrief of om je voorkeuren te wijzigen.


 

Dit zijn de 7 effectiefste stappen om jouw huis te verduurzamen

Je huis energiezuiniger maken hoeft niet zo moeilijk te zijn. Relatief eenvoudige aanpassingen leveren direct veel besparingen op. Voor het milieu en voor jezelf. Maar welke maatregelen zijn het efficiëntst? Ervaringsdeskundige Frank Gerritsma vertelt welke stappen jij kunt zetten en hoeveel je bespaart.

Lees meer

Radboud UMC wil fittere dokters en verplegers aan het bed

De overheid probeert al jaren mensen aan te zetten tot een gezondere leefstijl, zonder veel resultaat. In het Nijmeegse ziekenhuis Radboud UMC denken ze nu een manier gevonden te hebben om daar verandering in te brengen: eerst moet de medisch specialist maar eens gezonder worden.

Lees meer

De vijfde Internationale Dag van het Geluk:)!

Steeds meer mensen erkennen dat ‘vooruitgang’ moet gaan over het vergroten van menselijk geluk en welzijn. En dus niet alleen maar over de economische groei ten koste van alles. De reden waarom de Verenigde Naties 20 maart 2013 voor het eerst uitgeroepen hebben tot de internationale Dag van het Geluk met als doel “Geluk promoten als universeel doel en verlangen in de levens van mensen overal ter wereld.”

Lees meer

Kamervragen over problemen met aflossingsvrije hypotheken ouderen

Kamerlid Henk Nijboer (PvdA) heeft vandaag Kamervragen gesteld aan minister Wopke Hoekstra (Financiën) naar aanleiding van onderzoek van ouderenbond Anbo. Uit dit onderzoek bleek dat honderdduizenden ouderen met een aflossingsvrije hypotheek in de problemen komen, of dreigen te komen.

Uit het onderzoek van de ouderenbond en tv-programma EenVandaag blijkt dat ruim 40% van de ouderen met een aflossingsvrije hypotheek niet goed heeft nagedacht over hoe ze hun woningschuld na 30 jaar kunnen aflossen. Ouderen zijn volgens de onderzoekers niet goed voorbereid ‘voor torenhoge kosten’.

Lees meer

Dit is waarom je een Chef Geluk moet aanstellen binnen je bedrijf

Dit is waarom je een Chef Geluk moet aanstellen binnen je bedrijf

Bedrijven doen steeds meer om het hun werknemers naar de zin te maken. Sommige stellen daar zelfs een Chief Happiness Officer (CHO) voor aan, schrijft het AD. En er bestaat sinds kort een heuse opleiding voor. Arjen Banach (28) is sinds vorig jaar ‘Chef Geluk’ bij zorgbedrijf Cosis.

Lees meer

De bankencrisis: hebben we ervan geleerd?

De bankencrisis: hebben we ervan geleerd?

Opinie | Wouter Bos, voormalig minister van Financiën, vraagt zich bijna tien jaar na het begin de financiële crisis af wat we ervan hebben geleerd.

Bijna acht jaar geleden, op 22 februari 2010, sloeg ik de deuren achter me dicht bij het ministerie van Financiën in Den Haag. Drie jaar lang was ik vooral bezig geweest met instortende of bijna instortende banken en economieën. Dat was niet wat ik verwachtte toen ik aantrad als minister.

Lees meer

De bonus heeft afgedaan. 3 alternatieven om je personeel te motiveren

De individuele prestatiebonus lijkt zijn beste tijd te hebben gehad. Bedrijven willen ingewikkelde bonussystemen steeds vaker versimpelen. Bij het uitkeren van bonussen maken ze geen onderscheid meer tussen medewerkers. In dit stuk lees je waarom de bonus heeft afgedaan en welke alternatieven je kunt gebruiken om je personeel een effectief schouderklopje te geven.

Lees meer

Gerechtshof: vermogensheffing kon in 2014 niet door de beugel

Belastingplichtigen hebben in 2014 te veel belasting betaald over hun vermogen. De omstreden vermogensrendementsheffing op basis van een verondersteld rendement van 4% leidde in dat jaar tot een buitensporige last voor individuele burgers. Dat heeft het Amsterdamse gerechtshof dinsdag bepaald in een uitspraak in hoger beroep tegen de vermogensrendementsheffing.

Lees meer

HET NEUTRALIS GELUKKIG LEVEN PROGRAMMA GAAT INTERNATIONAAL

We zijn er bijzonder trots op dat inmiddels de interesse voor het Neutralis Gelukkig Leven Programma© zich niet langer beperkt tot Nederland maar dat er inmiddels ook belangstelling is vanuit het buitenland. Sterker nog, Richard Crombach (Mont-Blanc Consultancy & Coaching) gaat als derde licentiehouder vanuit Zwitserland aan de slag.

Lees meer

NEUTRALIS GAAT VERHUIZEN

Na lange tijd op zoek te zijn geweest naar nieuwe huisvesting is het ons gelukt!

We gaan op 7 december aanstaande verhuizen naar:
Marssteden 70
7547 TD   Enschede

Ons nieuwe telefoonnummer wordt 053 – 75 01 690

Lees meer

TWEEDE LICENTIEHOUDER NEUTRALIS GELUKKIG LEVEN PROGRAMMA

Onder het motto ‘geluk vermenigvuldigt zich als je het deelt’, heeft Neutralis nu ook Dorien Scharenborg van Praktijk Doorzien als Licentiehoudster van het Neutralis Gelukkig Leven Programma© mogen verwelkomen.

We zijn ontzettend blij dat Dorien zich – middels de inzet van het Neutralis Gelukkig Leven Programma© – nog breder en meer wil gaan toeleggen op het bijdragen aan het persoonlijk geluk van mensen.

Lees meer

‘NIET DE OVERSPANNEN WERKNEMER, MAAR ZIJN BAAS IS HET PROBLEEM’

Een meerderheid van hogere leidinggevenden begrijpt niet goed hoe werkstress ontstaat in de organisatie. Ze beschouwen het ten onrechte als een probleem van de werknemers waar zij zelf weinig invloed op hebben. Dat concludeert Arbo Unie, de grootste Nederlandse arbodienstverlener, op basis van onderzoek onder 475 hogere managers in verschillende sectoren.

Lees meer

EERSTE LICENTIEHOUDER NEUTRALIS GELUKKIG LEVEN PROGRAMMA

Onder het motto ‘geluk vermenigvuldigt zich als je het deelt’, heeft Neutralis Anke Bruns-Heij van Parallellen afgelopen vrijdagmiddag als eerste Licentiehoudster van het Neutralis Gelukkig Leven Programma© mogen verwelkomen.

We zijn verheugd dat Anke gebruik gaat maken van het Neutralis Gelukkig Leven Programma© en op deze wijze een actieve rol gaat spelen in het persoonlijk geluk van mensen. Met haar enthousiasme en kundigheid is Anke een aanwinst voor ons team en zijn we ervan overtuigd dat Anke voor velen van betekenis zal zijn.

Lees meer

IMF WAARSCHUWT VOOR HOGE (HYPOTHEEK)SCHULDEN HUISHOUDENS

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwt voor te snel oplopende schulden bij huishoudens, bijvoorbeeld in de vorm van hypotheken. Uit een nieuwe studie blijkt dat deze schulden sinds de financiële crisis van 2008 wereldwijd niet zijn gedaald, maar zijn toegenomen. Dat zet een rem op de economische groei en vergroot de kans op een nieuwe economische crisis, aldus het fonds. Nederland blijkt een schoolvoorbeeld van de problematiek die in het rapport wordt beschreven.

In de meeste ontwikkelde landen bedroegen de schulden van huishoudens vorig jaar 63 procent van hun bruto binnenlands product (bbp). Dit was in 2008 nog 52 procent. Bij opkomende economieën ging dit percentage van 15 naar 21 procent.

Lees meer

WERKNEMER VAKER THUIS MET BURN-OUT

AMSTERDAM – Steeds vaker melden mensen zich met overspannenheid of een burn-out bij de bedrijfsarts, meldt het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) op basis van landelijke cijfers.

Vorig jaar viel ruim 40 procent van alle meldingen in de categorie ‘psychische beroepsziekte’. In 2014 was dit nog 32 procent. ,,Het aantal blijft toenemen”, zegt onderzoeker Henk van der Molen. In totaal kwamen er het afgelopen jaar 6270 meldingen van beroepsziekten binnen. Volgens Van der Molen raken werknemers vaker overspannen door een te hoge werkdruk, in combinatie met een gebrek aan ondersteuning van collega’s. Ook zijn er vaak onvoldoende mogelijkheden om werk over te dragen.

Lees meer

WIJZE MANAGERS INVESTEREN IN GELUK

Interview met Mo Gawdat, Chief Business Officer Google (X), over hoe hij zijn logica van geluk binnen Google toepast.

Binnen een van de meest waardevolle miljardenbedrijven ter wereld, Google, werkt de Chief Business Officer van Google (X) Mo Gawdat niet primair aan het vergroten van de winst, maar aan het vergroten van geluk. Tien miljoen mensen gelukkig maken is zijn persoonlijke missie, ontstaan uit het meest ongelukkige moment in zijn leven; het verlies van zijn 21-jarige zoon en tevens inspiratiebron, Ali. Als een ingenieur benadert hij het thema geluk. Ik sprak met hem hoe hij zijn logica van geluk binnen Google toepast. Woensdag 20 september is Mo Gawdat bij RTL LateNight,

Lees meer

GELUK IN DE PSYCHOLOGIE

Geluk is in de psychologie tegenwoordig een serieus onderwerp. Onder meer cursussen als “het rendement van geluk” en zelfs een echte geluk-professor getuigen hiervan. Geluk wordt gezien als een bijproduct van zin, hoewel bij het ervaren van een zinvol leven, of zinvolle arbeid, het ervaren van geluk niet continu kan zijn. Nastreven van geluk, zo leerde Boeddha en Aristoteles ons al, is letterlijk zinloos, en brengt juist on-geluk. De moderne gelukspsychologie stelt dat als mensen geluk in het werk ervaren, ze beter werken en productiever zijn, zich meer geven in de arbeid. Ze kunnen dit met onderzoeksresultaten staven! Zin ervaren hangt samen met geven (bv een zinvolle bijdrage leveren aan de wereld, je kinderen, het werk). Het ervaren van zinloosheid, daarentegen, zet aan tot ongelukkigheid en compensatiegedrag, tot nemen, of consumeren (trachten geluk te kopen, pogen te ontsnappen aan de ervaren ongelukkigheid).

Lees meer

HELP, EEN ROBOT PAKT MIJN BAAN AF!

Bij duurzame inzetbaarheid wordt veelal direct gedacht aan het stijgen van de AOW-leeftijd en het langer moeten doorwerken. Toch is er nog een andere belangrijke reden die het essentieel maakt om over de eigen duurzame inzetbaarheid na te denken, namelijk de robotisering. Vraag jij je weleens af welke van jouw werkzaamheden door een robot kunnen worden overgenomen en hoe groot de kans is dat jouw baan hierdoor gaat verdwijnen?

Op basis van een studie door onderzoekers van de Oxford University en Deloitte is er een Robottool ontwikkeld die inzicht geeft in de kans dat jouw baan door een robot wordt overgenomen. Benieuwd wat dit voor jou betekent?

Lees meer

ARTIKEL AM-WEB “WAT MENSEN GELUKKIG MAAKT IS BELANGRIJKER DAN GELD”

Het Hengelose Neutralis ontwikkelde een ‘geluksmeter’ om beter op klanten in te kunnen spelen tijdens de financiële begeleiding en brengt dit middels een nieuw campagnefilmpje naar buiten. “Onze branche heeft teveel de focus op het geld. Geld is een middel en maakt niet per se gelukkig. Door vooraf te meten wat mensen precies gelukkig maakt kun je ze veel beter begeleiden in hun financiële planning”, aldus mede-oprichter Ozewald Wanrooij.

Neutralis ontwikkelde een filmpje waarin in het kort de graadmeters voor geluk te zien zijn. Hiervoor gebruikte het bedrijf, dat zoals ze zelf zeggen ‘financial life planning’ biedt, een aantal onderzoeken die als inspiratie fungeerden tijdens de ontwikkeling van de ‘gelukkig-leven-test’.

Lees meer

GELUKKIGE MEDEWERKERS FLOREREN, THUIS EN OP HET WERK

Neutralis helpt organisaties met geluk op de werkvloer

HENGELO – Bij Neutralis willen ze het wel van de daken schreeuwen: ‘Werkgever, ga aan de slag met geluk op de werkvloer. De wereld van je werknemer gaat er anders uitzien en die van jou ook!’

Veel te weinig werkgevers realiseren zich dat het vergroten van het persoonlijk geluk van de medewerkers een directe investering is in productiviteit, ziekteverzuim, duurzame inzetbaarheid en verloop, aldus Leon Brummelhuis en Ozewald Wanrooij.

Lees meer

VERTAALBUREAU PERFECT ONDERSCHRIJFT ALS EERSTE HANDVEST BETEKENISVOL ONDERNEMEN

Als eerste organisatie in Twente heeft Vertaalbureau Perfect het handvest voor de betekenis economie opgenomen in haar organisatiemodel. En daar zijn we trots op!

De Betekeniseconomie in Twente is een initiatief dat samen met lokale bestuurders en ondernemers meer betekenis wil leveren aan de regio Twente. We willen waarde en betekenis toevoegen aan de maatschappij. Wij geloven dat wanneer je waarde en betekenis als uitgangspunt neemt voor je organisatie, de energie vanzelf gaat stromen. En ook zal leiden tot een beter en duurzamer rendement.

Lees meer

HOU BURGERS UIT DE SCHULDEN DOOR AFSCHAFFEN TOESLAGEN

Het ingewikkelde systeem van zorg- en huurtoeslagen zorgt ervoor dat veel mensen diep in de schulden belanden. Het nieuwe kabinet moet de toeslagen daarom afschaffen en vervangen door een simpeler belastingstelsel. Dat stelt de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving vandaag in een advies aan staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken).

Er moet nu echt wat gebeuren, zegt José Manshanden van het onafhankelijke adviesorgaan voor de regering. ,,De overheid moet zich ervan bewust worden dat het zelf een grote veroorzaker is van schulden.”

Lees meer

NEDERLANDSE JONGERE WIL LEUKE BAAN, DUITSER KIEST VOOR HET GELD

Nederlandse jongeren hebben liever een leuke baan met een gemiddeld salaris, dan een saaie, goed betaalde baan. De Universiteit Utrecht vroeg, in opdracht van uitzendbureau YoungCapital, 3721 millennials (geboren tussen 1980 en 1999) in acht Europese landen te kiezen tussen salaris en werkplezier. Duitse en Zweedse jongeren maken nauwelijks onderscheid tussen geld en plezier, blijkt uit het onderzoek.

Van de Nederlanders verkiest 71% een leuke baan boven een goede baan. Alleen de Spanjaarden en Fransen hechten meer waarde aan werkplezier. In Duitsland en Zweden is die groep veel kleiner: daar kiest 55% voor werkplezier en 45% voor het geld.

Lees meer

EXTRA NIEUWSBRIEF BOETERENTE

De afgelopen dagen is er veel te doen omtrent de boeterenteberekening van banken bij het oversluiten of aflossen van een hypotheek. Zo zien wij dat er zich meerdere partijen in deze discussie hebben gemengd met ieder hun eigen belangen. Met deze nieuwsbrief willen we een objectief beeld geven om weloverwogen te kunnen bepalen of en welke vervolgstappen kunnen worden gezet.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) publiceerde gisteren de uitgangspunten voor de berekening van het financiële nadeel bij vervroegde aflossing van de hypotheek. Dit zal je ook vast niet ontgaan zijn. Huizenbezitters krijgen hierdoor duidelijkheid over hoe de vergoeding – voorheen boeterente genoemd – tot stand kan komen.

Lees meer

WONINGBEZITTERS MET EEN KOOPHUIS DAT ONDER WATER STAAT VERWISSELEN MINDER SNEL VAN BAAN

Woningbezitters met een koophuis dat onder water staat, zullen minder snel van baan wisselen. Maar het effect van een restschuld is beperkt.

De kans om van baan te wisselen daalt met 6% als de hypotheekschuld groter is dan de waarde van het huis, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau. Daarin werden de gegevens van 400.000 Nederlandse woningbezitters tussen 2006 en 2011 geanalyseerd om te zien wat het effect is van ‘onder water raken’ op de arbeidsmobiliteit.

De 6% die geneigd is niet van baan te wisselen door een eventuele restschuld, geldt alleen voor mensen die onbedoeld hun hypotheekschuld…..

Lees meer

FINANCIËLE PLANNING OP DE WERKVLOER

Een financieel adviseur op kosten van de baas. Voor bedrijven als KPN, KLM en CSU is het onderdeel van het personeelsbeleid. Werknemers die inzicht in hun financiële situatie hebben, zijn mobieler en weerbaarder.

Wij van Neutralis vinden dit een mooie ontwikkeling, echter het verschaffen van financieel inzicht hoeft wat ons betreft geen standaard te worden voor elke medewerker. Wij denken, doen en handelen vanuit het geluksgevoel van de medewerker en kijken vervolgens wat hier het beste op aansluit. Het creëren van financieel inzicht kan hier onderdeel vanuit maken.

Lees meer

PERSOONLIJK GELUK ALS ADVIESMODEL

Jaarlijks wordt door het vakblad VVP ‘De Dag van het Topadvies’ georganiseerd waarbij innovatieve en succesvolle ondernemers worden uitgenodigd om inzicht te geven in wat hen bijzonder maakt. We waren dan ook vereerd toen Neutralis werd uitgenodigd om op deze dag een dialoogsessie te geven.

Voor ons was dit een uitgelezen kans om onze visie op een betekenisvolle dienstverlening te delen en mensen te inspireren om op een andere wijze naar de eigen betekenis te kijken. En wat is er nu mooier dat een bijdrage te leveren aan het persoonlijk geluk van mensen?

Lees meer

NEUTRALIS KRIJGT GELIJK VAN AFM

Naar aanleiding van ons bezwaar op de eis van de Autoriteit Financiële Markten om mensen te verplichten gebruik te maken van een bemiddelaar zijn we in het gelijk gesteld.

De AFM is met de navolgende reactie gekomen:
Als de klant het beheer van de portefeuille in eigen beheer wil nemen, dan heeft de klant uiteraard die mogelijkheid. Deze keus is volledig aan de klant.

Lees meer

NEUTRALIS VERKIEST KLANTBELANG BOVEN EIS AFM

Onlangs hebben wij onze vergunning voor het bemiddeling en adviseren in inkomensverzekeringen per 1 januari 2017 opgezegd bij de Autoriteit Financiële Markten. Nu stelt de AFM hieraan eisen die naar onze mening in strijd zijn met het klantbelang. Hierop hebben wij de AFM de navolgende mail toegezonden:

Geachte heer/mevrouw,
Onlangs hebben wij onze vergunning voor het bemiddeling en adviseren in inkomens-verzekeringen per 1 januari 2017 opgezegd waarvan u ons de bevestiging heeft doen toekomen op 29 november jongstleden.

Lees meer

“GEEN DOELEN HEBBEN IN JE LEVEN IS EEN DOELLOOS LEVEN!”

Zoals de titel van dit artikel al aangeeft is het ontbreken van doelen in je leven dus een doelloos leven. Je laat je het leven overkomen en laat het hiermee afhankelijk zijn van de grillen van het leven zelf en/of aan doelen van anderen. Wij van Neutralis kunnen ons niet voorstellen dat je daar gelukkig van wordt!?

Lees meer

WAT ZIJN JOUW OVERTUIGINGEN OVER GELD?

Hoe bewust ben jij over je onbewuste gedachten over geld?

Met andere woorden wat is je houding ten opzichte van geld en hoe voel je je erover? Er bestaan geen juiste of onjuiste, goede of slechte antwoorden op onderstaande vragen. Uiteindelijk zal je beseffen dat ze noch juist, noch onjuist zijn, noch goed, noch slecht, maar gewoon onwaar. Maar we moeten er eerst naar kijken, omdat we er (helaas) in zijn gaan geloven.

Lees meer

DE BETEKENISECONOMIE ON TOUR IN TWENTE

Neutralis Financial Life Planners in het programma van ‘De Betekeniseconomie on Tour in Twente!’
Dat ondernemen meer is dan alleen geld verdienen weten we gelukkig al heel lang binnen Neutralis. Zo zijn we niet in de wereld om zoveel mogelijk financieel advies te geven, maar om zoveel mogelijk bij te kunnen dragen aan het persoonlijke geluk van mensen.
Dat we nu opgenomen zijn in het het programma van ‘De Betekeniseconomie on Tour in Twente’, vinden we dan ook fantastisch! Voor ons is het een uitgelezen mogelijkheid om collega ondernemers inzicht te geven in de wijze waarop wij voor mensen van betekenis willen zijn en hoe wij de brug slaan tussen het hoofd en het hart. Download hier de flyer ‘Tour de Twente’

Lees meer

DE BEMIDDELAAR IS DOOD, LEVE DE GELUKSADVISEUR

“Einde financieel adviseur in zicht” was de titel van het Visiedocument dat Neutralis in 2013 heeft opgesteld. Volgens adviseurs Leon Brummelhuis en Ozewald Wanrooij zouden op termijn de werkzaamheden van productbemiddeling voor de financieel adviseur volledig verdwijnen. Zij sneden daarmee een groot taboe aan in de advieswereld die ze vooral wakker wilden schudden. Nog steeds zijn ze van hun visie overtuigd en stellen er ook wat tegenover: de Gelukkig Leven Test.

Lees hier het gehele interview ‘De bemiddelaar is dood, leve de geluksadviseur

Lees meer

MINDER HUIS, MEER LEVEN

De toenemende vraag naar ‘Tiny Homes’, veelal houtskeletbouw, is ontstaan in de USA als antwoord op een serie gebeurtenissen die de huizenmarkt stevig aan het wankelen bracht. Waait de ‘stille woonrevolutie’ ook over naar Nederland? Het zou zo maar eens kunnen, voorspelt Gert Vasse.

Kennissen van ons hebben eigenhandig een bouwval opgeknapt tot een droomhuis. Ook het interieur en meubilair is grotendeels zelfgemaakt van mooie natuurlijke materialen. Tijdens mijn bezoekkregen we het over het succesverhaal van hun dochter. Zij is één van de initiatiefnemers van Sustainer Homes.

Lees meer

LIEVER NU GENIETEN DAN SPAREN VOOR LATER

Ruim één op de drie Nederlanders geniet liever vandaag en maakt zich later wel zorgen over sparen. Dit blijkt uit GfK-onderzoek onder 27.000 respondenten, verspreid over 22 landen. Hongkong, Tsjechië en Brazilië zijn landen waar een relatief groot deel van de bevolking een ‘spaarmentaliteit’ heeft.

De verschillen liggen dicht bij elkaar. Zo is 32 procent van de Nederlanders het niet eens met deze stelling. Vrouwen neigen naar verhouding iets meer naar een ‘spaarmentaliteit’. De meeste mannen zijn het eens

Lees meer

AANDELEN ZIJN GOEDKOOP OF NIET?

‘Mensen kennen tegenwoordig overal de prijs en nergens de waarde van.’

Aandelen zijn de afgelopen tijd een stuk goedkoper geworden. En dan bedoel ik niet de prijs, maar de waardering. Veel mensen kijken alleen naar koersen. Maar Oscar Wilde zei al: ‘Mensen kennen tegenwoordig overal de prijs en nergens de waarde van.’ Betaalde u voor een gemiddeld Europees aandeel in de afgelopen zomer nog 16,5 maal de verwachte winst, nu is die ratio naar dertien keer gedaald. Dat is een stuk aantrekkelijker. Je kunt immers beter goedkoop dan duur kopen. Op lange termijn is waardering een belangrijke factor om in de gaten te houden.

Lees meer

RABOBANK GAAT RENTEMIDDELEN

Goed nieuws voor de huizenbezitters met een hypotheek van de Rabobank. Per 1 juli 2016 is het namelijk mogelijk om rentemiddeleling toe te passen. Vooral de huizenbezitters met een “hoge” hypotheekrente zullen een gat in de lucht springen.

Maar voor u de telefoon pakt om een afspraak te maken, wil ik u erop attenderen om het onderstaande eerst goed te lezen. Hier kunt u de Rabobank-aankondiging van de rentemiddeling lezen. In dit bericht van 9 december 2015 spreekt de Rabobank van een zuivere rentemiddeling terwijl zij een opslag berekenen van 0,2% en wijzigingskosten van 350 euro.

Lees meer

HELP, DE KOERSEN DALEN! WAT NU?

We kunnen er niet omheen: rode cijfers domineren de beurs. Al de hele week. De AEX opende erg slecht afgelopen maandag, op de allereerste handelsdag van het jaar, en ook andere indices staan er niet al te blits voor. Een openingsweek met een aanzienlijk gebrek aan groen, kortom. Maakt dat iets uit?

Het grote plaatje telt Tsja, natuurlijk kan de moed je in een week als deze in de schoenen zakken. Je eerder behaalde rendement verdwijnt waar je bijstaat. Of misschien ben je nog maar net begonnen met beleggen - de beurs wint op deze manier weinig vertrouwen.

Lees meer

HYPOTHEEK: RENTEMIDDELING INTERESSANT VOOR JOU?

De hypotheekrente is de afgelopen jaren sterk gedaald. Mensen die de rente in het verleden voor een langere periode hebben vastgezet, betalen nu vaak een beduidend hogere rente dan de actuele marktrente.

Boeterente Wie in de huidige situatie voor het einde van zijn rentecontract toch al een lagere rente wil kan het contract tegen betaling van een boeterente openbreken. Een dergelijke boeterenteberekening kan bij de bank worden opgevraagd.

Lees meer

CONSUMENTENBOND: ‘BANKEN ZIEN KLANTEN NOG ALS MELKKOE’

Door de vele extra aflossingen die huizenbezitter doen op hun hypotheek zouden de banken en andere hypotheekverstrekkers de rente-opslag die zij heffen op hoge hypotheken moeten schrappen. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat veel hypotheekverstrekkers dat niet doen.

Als klanten zich niet zelf melden bij de bank, steken de banken het geld in eigen zak. Volgens de Consumentenbond kan het nog erger en zouden kleine aanbieders als Hypotrust Elan en SPF Beheer een verzoek om de rente aan te passen alleen accepteren op de renteherzieningsdatum.

Lees meer

VISIE NEUTRALIS FINANCIAL LIFE PLANNERS

Wat wij nu zien
Geld houdt mensen gegijzeld
Wij zien een samenleving waarin mensen worstelen met de balans tussen gezondheid, tijd en geld. Geld lijkt de oplossing voor zowel een goede gezondheid als voldoende tijd en dus wordt het vergaren van geld een doel op zichzelf. Belemmeringen op het terrein van gezondheid en tijd worden ten onrechte toegeschreven aan een gebrek aan geld. We kunnen niet langer aanzien dat mensen gebrek aan geld gebruiken als excuus om niet in beweging te komen.
Geld vormt voor velen een mentale gevangenis.
Lees meer

AFM: ‘MALAFIDE’ BELEGGINGSPRODUCTEN STEKEN WEER DE KOP OP

De 'malafide' aanbieders van beleggingsproducten zijn terug van weggeweest. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) ziet een opvallende toename in het aantal meldingen dat er mogelijk iets mis is met hoogrenderende beleggingen in met name vastgoed, vakantiewoningen en grond.

'De aanbieders die op het randje zitten, de meer malafide aanbieders, steken hun vingers weer op', zegt hoofd toezicht Tim Mortelmans van de AFM. 'Veelal in vakantiewoningen, vastgoed en grond. Ik wil niet alleen die hoek aanwijzen, maar daar zie je het vaker.'

Lees meer

SCHRAAL PENSIOEN? DEEL DE KOSTEN VAN DE MOESTUIN

Staatssecretaris Jetta Klijnsma kwam al eerder met een interessante suggestie voor als het pensioen straks tegenvalt. “Dan begin je toch gewoon een moestuin.” Op de website van Radar doet nu ook Erica Verdegaal een duit in het zakje. “Ga samenwonen met andere ouderen en deel de kosten, bijvoorbeeld van de biologische groentetuin.”

Verdegaal: “Studenten doen het, idealisten kiezen het, en ook senioren kunnen het: wonen in een groep. Qua luxe, veiligheid en gezelligheid is dat aangenaam. Je deelt (de kosten van) de biologische groentetuin, de sportruimte, waskamer, het terras, de dinertafel, de sauna, huishoudelijke hulp en de piano.

Lees meer

AANPAKKEN PENSIOENTEKORT BLIJFT VER-VAN-MIJN-BED-SHOW

De AFM wil op basis van gedragseconomische inzichten tot oplossingen komen voor de aanpak van pensioentekorten. Uit onderzoek van de Universiteit Leiden blijkt dat de aanpak voor de meeste Nederlanders nog een-ver-van-mijn-bed-show is.

"Inkomen voor de oude dag (pensioen) is essentieel voor het financiële welzijn na afloop van het arbeidszame leven. Het is voor veel Nederlanders het belangrijkste financiële product dat ze hebben.

Lees meer

SCHEIDEN DOET LIJDEN

Samen naar de hypotheekadviseur om de aankoop van jullie droomhuis te regelen. Doorgaans wordt daarbij veel besproken. Hoeveel kun je samen lenen? En is die hypotheeklast dan ook in de praktijk te dragen? Is er gedacht aan het risico dat een van beiden arbeidsongeschikt of werkloos wordt?

Een onderwerp dat waarschijnlijk minder goed uit de verf komt, is wat er gebeurt als de relatie strandt. Al was het maar omdat je daar als gelukkig stel – de eigenaren van jullie eerste woning samen – echt niet bij stil zult staan.

Lees meer

AFLOSSINGSVRIJE HYPOTHEEK, EEN TERM DIE DE LADING NIET DEKT

Naar aanleiding van alle (wets-) wijzigingen is er ook veel verwarring ontstaan over de term en het product ‘aflossingsvrije hypotheek’. In de beleving van veel consumenten wordt deze hypotheekvorm aan het einde van de looptijd – meestal 30 jaar – stilzwijgend door geldverstrekkers verlengd.

Ook deze hypotheekvorm dient aan het einde van de looptijd juridisch echter afgelost te worden. Dit kan betekenen dat woningbezitters hun woning op dat moment moeten gaan verkopen.

Lees meer

BESTAANDE HYPOTHEKEN MINSTENS 2 MILJARD TE DUUR

Door de extreem lage hypotheekrentes zijn grote besparingen mogelijk op bestaande hypotheekleningen. Als de helft van alle huiseigenaren 1% minder hypotheekrente betaalt, vloeit er jaarlijks bijna twee miljard euro terug in de zakken van de consument.

Die conclusie trekt stichting ODIN, kennisplatform voor financiële dienstverleners. op basis van eigen onderzoek. Volgens de stichting is op dit moment sprake van “[een] unieke markt waarin alle partijen [lijken te] winnen.”

Lees meer

TE DURE AOV

Tijdens onze onderhoudsgesprekken blijkt met grote regelmaat dat de verzekerde bedragen op de polis aanzienlijk hoger zijn dan het maximale bedrag dat de verzekeraar uitkeert. Hierdoor zijn heel veel ondernemers oververzekerd en betalen dus iedere maand teveel premie.

Veel ondernemers hebben de afgelopen jaren hun inkomsten zien teruglopen. Is dit ook bij jou het geval dan is de kans groot dat je teveel aan premie betaalt.

Lees meer

SAMENWERKINGSOVEREENKOMSTEN BEDREIGEN ONAFHANKELIJKE ADVISERING

Als gevolg van de invoering van het provisieverbod op complexe producten leken banken en verzekeraars de grip op de ‘onafhankelijk adviseur’ te zijn verloren. Nu de mogelijkheid niet langer bestaat om ‘adviseurs’ te paaien met provisies en torenhoge bonussen zijn ze op zoek gegaan naar andere verkoopbevorderende maatregelen.

Jarenlang hebben we knarsetandend moeten toezien dat aan mensen producten verkocht werden waarbij het provisiebelang zwaarder woog dan het klantbelang. In dat kader hebben we ons vanaf 1999 ingezet voor een transparante en eerlijke beloning wat uiteindelijk op 1 januari 2013 tot het provisieverbod heeft geleid.

Lees meer

WIJZIGINGEN PENSIOEN & GEVOLGEN FINANCIEEL PLAN

Door invoering van de ‘Wet verlaging maximum opbouw- en premiepercentages pensioenen en maximering pensioengevend inkomen’ per 1-1-2015, zal de pensioenopbouw met ongeveer 15% worden verlaagd. Daarnaast wordt ook het partnerpensioen sterk verlaagd.

Een pensioenregeling bestaat in het algemeen uit drie verschillende componenten:

  1. het ouderdomspensioen;
  2. het nabestaandenpensioen;
  3. een risicodekking voor premiedoorbetaling bij arbeidsongeschiktheid.
Lees meer

WHITEBOARD ANIMATION: ZO WERKT NEUTRALIS

Mensen laten zich veelal leiden door hun financiën en leven daardoor niet het leven dat ze graag willen leven. Wij geloven dat juist je levenswensen en levensdoelen het uitgangspunt moeten zijn. Dit vraagt om een andere kijk en een verruiming van inzichten. Hierin moet volgens ons de toegevoegde waarde van ons als adviseur liggen.

Het blijkt dat het soms lastig is om op een bondige en eenvoudige wijze deze andere benadering voor het voetlicht te brengen.

Lees meer

VOLATILITEIT TERUG OP AANDELENMARKTEN

De afgelopen dagen gingen de aandelenbeurzen wereldwijd hard onderuit. De AEX duikelde in een paar dagen tijd naar een stand van 379,69. Sinds de laatste top in september jl. een daling van bijna 11%. Ook de Europese aandelenmarkt leed negen dagen achtereen verlies en de wereldaandelenmarkt zag met -9% haar diepste daling sinds drie jaar.

Waar komt deze vrije val vandaan en wat kunnen we nog meer verwachten?

Lees meer

OPRICHTING NEW FINANCIAL FORUM 2.0 EEN FEIT!

De afgelopen jaren is de financiële branche voortdurend negatief in het nieuws geweest en was het klantbelang centraal stellen veelal ver te zoeken. Het is dus niet verwonderlijk dat mensen het vertrouwen in de branche hebben verloren. Een vertrouwen dat niet eenvoudig te herstellen is en waarvoor de branche in zijn geheel enorm haar best moet doen om dit vertrouwen terug te verdienen..

 

Lees meer

AOV ADVISERING EN EEN KRONKEL IN HET WFT-VAKBEKWAAMHEIDSBOUWWERK

Dat beleid ontwikkeld achter de tekentafel in de praktijk soms tot wel hele eigenaardige situaties leidt bleek toen ik gisteren contact had met de AFM.

Ik had een vraag waarover ik helaas op het internet niets kon terugvinden en ook bij de CDFD kwam ik niet verder dan een doorverwijzing naar de AFM. Vol goede moed een mailtje naar de AFM verzonden waarop een bijzonder vriendelijke medewerker mij al binnen enkele uren belde.

.

Lees meer

UITNODIGING THEMA-AVOND ‘SAMEN MEER RENDEMENT BEHALEN’

Neutralis organiseert woensdag 29 oktober aanstaande van 20.00 tot 22.00 uur een boeiende informatieavond voor haar relaties, met als thema ‘Samen meer RENDEMENT behalen’!

Tijdens deze avond belichten wij het thema ‘Samen meer RENDEMENT behalen’ vanuit verschillende invalshoeken:
1. Want wat is nou eigenlijk ‘Rendement’?
2. Hoe creëer je dit?
3. Waarom is rendement eigenlijk zo belangrijk?

Lees meer

KLANTBELANG CENTRAAL? OF TOCH NIET?

Onlangs werd ik geconfronteerd met een standpunt van een hypotheekverstrekker waar ik maar moeilijk een goed gevoel bij kan krijgen. De aanbieder biedt dit jaar nog de mogelijkheid van boetevrije aflossing tot aan de WOZ-waarde. Prachtig, een aanbieder die maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt door de drempel van een boete weg te nemen ……. of toch niet?

Toen ik onlangs voor onderhoud met een relatie van mij om tafel zat heb ik hem gewezen op de mogelijkheid om de verhouding tussen zijn hypotheek en de waarde van de woning te verbeteren. 

Lees meer

ONDERZOEKSRESULTATEN NEUTRALIS KLANTENINTRANET BEKEND

Neutralis Financial Life Planners heeft de afgelopen maanden onder 500 van haar trouwste relaties een onderzoek gehouden naar de behoefte aan een klantenintranet.
Tevens heeft zij hierbij onderzoek gedaan naar de wensen van haar relaties wat tot enkele verrassende inzichten heeft geleid. De uitkomsten van het onderzoek zijn hier te downloaden.

Neutralis is inmiddels gestart de haalbaarheid van de wensen te onderzoeken. Wordt vervolgd!

Lees meer

ADVISEUR MOET ONAFHANKELIJK LABEL KUNNEN WAARMAKEN

Naar aanleiding van ons geschil met ABN AMRO hebben we bij de Autoriteit Financiële Markten aandacht gevraagd voor de gevolgen van het beleid waarin aanbieders via samenwerkingsovereenkomsten trachten de verkoop van hun producten af te dwingen. Iets zoals de farmaceut die uw huisarts verplicht u zijn medicijn te verkopen. Omdat wij niet bereid zijn de belangen van onze relaties op te geven en omdat wij onze onafhankelijke status willen blijven waarborgen kunnen wij niet meegaan in de  ‘structurele samenwerkingseisen’ van banken en verzekeraars. Dit heeft in ons geval geresulteerd in de opzegging van de samenwerking door ABN AMRO.

Lees meer

DE ADVISEUR ALS FINANCIËLE HUISARTS

Soms vraag ik me af wat er mis is met mij. Waarom ervaar ik zoveel weerstand terwijl ik alleen het beste wil voor mijn relaties? Waarom krijg ik een slecht gevoel wanneer ik de Wet naleef? Waarom hoor ik overal de term ‘klantbelang centraal’ maar ben ik niet in staat te zien wat ze hiermee bedoelen? Waarom schijnt iedereen hypotheek te horen terwijl ik alleen maar hoor dat iemand een woning wil? Waarom is er een voortdurende roep naar meer kennis terwijl er steeds minder gebruik wordt gemaakt van het gezonde menselijke verstand? Waarom kan ik mij verbazen over zaken die voor iedereen zo gewoon zijn?

Lees meer

NEUTRALIS SPOORT AFM AAN INZAKE ABN AMRO

ABN Amro gaat niet meer reageren op vragen van Neutralis over de beëindiging van de samenwerkingsovereenkomst. In een ‘laatste reactie’ aan ons blijft de bank bij eerdere standpunten en weigert in te gaan op de door Neutralis gestelde vragen. Neutralis spoort nu de Autoriteit Financiële Markten aan om verantwoordelijkheid te nemen. ABN Amro liet Neutralis in september weten dat de samenwerking per 1 december zou worden stopgezet vanwege het ontbreken van een ‘structurele samenwerking’. Hiermee namen wij geen genoegen en vroegen herhaaldelijk om nadere uitleg.

Lees meer

NEUTRALIS LEGT GESCHIL ABN AMRO VOOR AAN AFM

In het geschil tussen Neutralis en ABN AMRO heeft Neutralis vandaag de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in een brief gevraagd duidelijkheid te bieden. Dit geschil is slechts een voorbeeld van een marktbrede tendens. Een tendens die als gevolg heeft dat de produktkeuzevrijheid van consumenten steeds verder in gevaar komt. Neutralis vraagt de AFM een standpunt in te nemen. Neutralis gaat hierbij verder en stelt de door de AFM afgegeven ‘Key Performance Indicators gericht op klantbelang’ ter discussie. In de praktijk leiden deze slechts tot een verdere inperking van de produktkeuzevrijheid.

Lees meer

NEUTRALIS OP DE BRES VOOR KLANTEN ABN AMRO – VERVOLG 2

Onlangs heeft ABN AMRO de samenwerking met Neutralis opgezegd. Dit heeft nadelige gevolgen voor onze klanten met een product bij ABN AMRO tot gevolg, reden waarom wij hiertegen in verweer zijn gekomen. Gisteren hebben wij van ABN AMRO een reactie ontvangen naar aanleiding van onze brief van 8 oktober. Helaas heeft ‘de bank van vandaag’ weer bijzonder veel moeite gedaan om vooral niet concreet antwoord te geven op onze vragen. Dit heeft tot gevolg dat wij nog steeds niet in staat zijn om onze relaties zorgvuldig over de consequenties van deze opzegging te informeren. Om die reden hebben wij ABN AMRO nogmaals verzocht om concrete antwoorden te geven.

Lees meer

ARTIKEL VVP: ONAFHANKELIJKHEID IS ABSOLUTE VOORWAARDE VOOR ADVISEUR 2.0

Bewuster leven, zowel als klant als financieel adviseur. Dat is de kern van waar Neutralis voor staat, vertellen oprichters Leon Brummelhuis en Ozewald Wanrooij.
Neutralis deed eerder dit jaar veel stof opwaaien onder collega-adviseurs met haar Visiedocument. Of eigenlijk trok vooral het persbericht over het strategiedocument de aandacht. “Dat hebben we met opzet zwaar aangezet”, zeggen Brummelhuis en Wanrooij nu. “Juist om de discussie over de rol van de financieel adviseur op gang te brengen. En die discussie hééft plaatsgevonden”, aldus Brummelhuis en Wanrooij.

Lees meer

VVP: COMMENTAAR WILLEM VREESWIJK

Het wordt vaker dan ooit beweerd: de tussenpersoon vormt een overbodige schakel in de keten en heeft geen enkele toekomst. Bovenal wordt hij door Jan en alleman gewantrouwd. Het lijkt wel of het een uitstervend ras is en dat binnenkort een antropoloog een studie zal maken van de laatste der tussenpersonen. .

.

Lees meer

NEUTRALIS OP DE BRES VOOR KLANTEN ABN AMRO – VERVOLG 1

Onlangs heeft ABN AMRO de samenwerking met Neutralis opgezegd. Hiertegen zijn we op 16 september in verweer gekomen aangezien er nog onduidelijkheden zijn omtrent de mogelijk nadelige gevolgen voor onze relaties met een hypotheek bij ABN AMRO. Teneinde de consequenties helder te krijgen hebben wij ABN AMRO enkele vragen voorgelegd waarop wij thans een reactie hebben ontvangen. Helaas beantwoordt ABN AMRO onze vragen slechts gedeeltelijk of ontwijkt ze volledig. Als gevolg hiervan hebben wij een nieuwe brief met vragen opgesteld.

Lees meer

TUSSENTIJDS AFLOSSEN VAN UW HYPOTHEEK?

De overheid en de banken attenderen en stimuleren consumenten steeds nadrukkelijker om serieus na te gaan denken over tussentijds extra aflossen op de hypotheek. Als reden wordt  de slechte woningmarkt aangehaald, waardoor woningbezitters het risico lopen een behoorlijke restschuld over te houden bij de verkoop van hun huis. Maar is het tussentijds ook voor u verstandig?

.

Lees meer

POSITIEVE KENMERKEN DYSLEXIE, ADHD, HOOGBEGAAFD & AUTISME

Dit mooie bericht ontvingen we van een goede relatie van ons, waarvoor onze dank.

Als mens hebben we altijd de keuze om positief of negatief tegen zaken aan te kijken. Als je je hier van bewust bent, kun je met deze wetenschap iedere dag je voordeel doen. . .

Lees meer

NIEUWSBRIEF NEUTRALIS

De zomervakantie zit er voor de meesten van ons al weer op en we zijn weer overgegaan tot de orde van de dag. Voor mij altijd een goed moment om te bekijken waar de plannen staan die ik in het begin van het jaar gemaakt heb. Door dit regelmatig te doen zorg ik dat ik gefocust blijf op de zaken die ik graag wil realiseren en dat ik mij niet laat afleiden door minder belangrijke zaken. Hierdoor kan ik snel inspelen op eventuele wijzigingen en eenvoudig mijn koers aanpassen.

Lees meer

MAATREGELEN TER VERMINDERING EIGEN WONING SCHULD

De Nederlandse hypotheekschuld is vanuit internationaal perspectief enorm. Problematisch is op korte termijn vooral het depositofinancieringsgat: banken hebben moeite de hypotheken te herfinancieren op de kapitaalmarkt. Echter, ook vanuit het perspectief van het Nederlandse huishouden is de situatie in toenemende mate problematisch. Steeds meer huishoudens zitten langdurig diep in de schuld en meer en meer huishoudens blijven bij verkoop van hun woning met een restschuld achter.

Lees meer

STAMRECHTVRIJSTELLING WORDT AFGESCHAFT

Het kabinet gaat de stamrechtvrijstelling voor nieuwe stamrechten afschaffen per 1 januari 2014. Het is dan dus niet meer mogelijk om een ontslagvergoeding belastingvrij in een stamrecht-bv, bij een bank, een beleggingsinstelling of een verzekeraar te storten. Krijgt een werknemer nu een flinke ontslagvergoeding, dan bestaat de mogelijkheid om de ontslagvergoeding zonder direct belasting te betalen onder te storten in een stamrecht-bv, een stamrechtlijfrente bij een bank of verzekeraar.

Lees meer

NEUTRALIS OP DE BRES VOOR KLANTEN ABN AMRO

ABN AMRO heeft met ingang van 1 december 2013 de samenwerkingsovereenkomst met Neutralis opgezegd. De reden die hiervoor wordt opgegeven is dat er 'de afgelopen periode geen sprake is geweest van een substantiële samenwerking bij de klant- en marktbediening'. Dit beleid heeft verregaande gevolgen voor klanten die via een onafhankelijk advieskantoor als Neutralis een product bij ABN AMRO hebben afgesloten. .

Lees meer

LOS HYPOTHEEK AF MET LEVENSVERZEKERING

Nederlanders kunnen binnenkort gemakkelijker hun levensverzekering vervroegd opnemen. Als ze hiermee hun hypotheek aflossen, hoeven ze geen belasting te betalen over het gespaarde kapitaal en het behaalde rendement. Dat melde onlangs het Financieele Dagblad.

Volgens het FD werkt het kabinet momenteel aan deze plannen, die bedoeld zijn om de economie aan te jagen.

Lees meer

ACTIE! NEUTRALIS GEEFT € 250,- KORTING!

De eerste 10 klanten die vanaf 2 juli de Neutralis Budgettool© volledig invullen en een inzichttraject met ons aangaan, bieden wij een éénmalige korting van € 250,-.
.
Voor meer informatie over het inzichttraject en wat dit voor jou kan betekenen nodigen we je uit voor een gratis kennismakingsgesprek. Deze actie geldt ook voor bestaande klanten die de persoonlijke financiële planning willen actualiseren. Kijk hier voor meer informatie.
.
De eerste 10 klanten die vanaf 2 juli de Neutralis Budgettool© volledig invullen en een inzichttraject met ons aangaan bieden wij een éénmalige korting van € 250,-. Voor meer informatie over het inzichttraject en wat dit voor jou kan betekenen nodigen we je uit voor een gratis kennismakingsgesprek. Deze actie geldt ook voor bestaande klanten die de persoonlijke financiële planning willen actualiseren. – See more at: https://www.neutralis.nl/2013-07-02-waar-geef-ik-mijn-geld-eigenlijk-aan-uit/#sthash.lWw9li3B.dpuf
Lees meer

WIJZIGINGEN IN DE ANW PER 1 JULI 2013

Met ingang van 1 juli 2013 is de Algemene nabestaandenwet veranderd. In de media is hier helaas maar weinig aandacht aan besteed terwijl de gevolgen voor mensen met kinderen jonger dan 18 een gemis aan inkomen kunnen oplopen tot ongeveer € 275 per maand.

. .

Lees meer

WAAR GEEF IK MIJN GELD EIGENLIJK AAN UIT?

Hoeveel geef ik uit aan mijn auto? Wat zijn de kosten voor kinderen en hoe zullen deze zich ontwikkelen naar de toekomst? Hoeveel reserveer ik voor het onderhoud van de woning? Vragen waarop aan de hand van de Neutralis Budgettool© antwoord wordt verkregen. Juist in een tijd waarin het steeds belangrijker wordt om over onze uitgaven na te denken biedt de Neutralis Budgettool© een eenvoudig middel om hier overzicht over te krijgen.

Lees meer

VISIEDOCUMENT NEUTRALIS OPNIEUW ONDERWERP VAN GESPREK OP AMWEB

Mei Li Vos (PvdA) liet zich ooit in AMplus ontvallen dat de adviseurs die straks werkloos op straat staan omdat niemand hun advies wil kopen, zich maar om moeten laten scholen tot leraar. De inkt was nog maar nauwelijks droog of een stroom van kritiek werd over het kleine hoofdje van mevrouw Vos uitgestort. Hoe ze het in haar hoofd haalde…
Nu, een kleine twee jaar later, ligt er een visiedocument van Neutralis ter tafel waarin de bevindingen van Vos, op basis waarvan zij tot haar ‘onderwijsaanbeveling’

Lees meer

EINDRAPPORT VOORSTELLEN BELASTINGHERVORMINGEN

Op 17 juni jl. heeft de Commissie Van Dijkhuizen haar eindrapport aangeboden aan de staatssecretaris van Financiën. Deze commissie was ingesteld om op budgettair neutrale wijze voorstellen te doen voor belastinghervorming. In het eindrapport richt de commissie zich op de inkomstenbelasting en de toeslagen. Zij adviseert te kiezen voor een verbeterd belastingstelsel met lagere tarieven met een lange eerste schijf, minder aftrekposten en eenvoudigere toeslagen. Concreet stelt de commissie onder meer het volgende voor:

Lees meer

NEUTRALIS STELT GRATIS BUDGETTOOL BESCHIKBAAR

Neutralis gelooft dat de rol van adviseurs snel verandert en dat de bemiddeling in financiële producten naar de achtergrond verdwijnt. Toch is Neutralis ervan overtuigd dat adviseurs een essentiële rol kunnen vervullen om hun klanten te helpen bij het verwerven van kennis en inzicht. Kennis en inzicht dat mensen in staat stelt de juiste keuzes te maken.

.

Lees meer

ARTIKEL VVP: DISCUSSIE OVER PE-EXAMEN GRIMMIG

Het bericht 'Meer nodig om het PE-Examen uit de lucht te schieten' op vvponline.nl lokte de afgelopen weken heftige discussies uit met als hoofdrolspelers Jurjen Oosterbaan en Edwin Herdink. Beide heren dragen het intermediair een warm hart toe, maar staan in dit dossier lijnrecht tegenover elkaar.. .
Lees meer

PERSBERICHT: EINDE FINANCIEEL ADVISEUR IN ZICHT

De consument is niet bereid te investeren in financieel advies en draagt zelf alle verantwoordelijkheid. Productaanbieders verkopen hun producten uitsluitend via internet. Na een shake out van financieel adviseurs is advies alleen nog bereikbaar voor mensen met een goed gevulde beurs. De overige consumenten kunnen kiezen uit standaardprofielen.

.

Lees meer

ARTIKEL VVP: DE WAARDE VAN ADVIES – DUURZAME VERBINDING

Wat is de waarde van advies? Een vraag die mij als adviseur voortdurend bezighoudt en waarvan het antwoord voor mij in de loop van de jaren een andere invulling heeft gekregen. Door de ervaring die wij binnen Neutralis sinds 1999 met het werken op feebasis hebben mogen opdoen, ben ik ervan overtuigd dat we afscheid nemen van de dienstverlening zoals wij deze nu kennen en er een nieuwe dienstverlening ontstaat. . .

Lees meer

DUITSE BANKEN OP DE NEDERLANDSE HYPOTHEEKMARKT

Afgelopen vrijdag is er in diverse media gesproken over de toetreding van Duitse Banken op de Nederlandse Hypotheek Markt. Dit zou een prachtige ontwikkeling zijn die de concurrentie zal vergroten en een positieve impuls kan geven aan de stagnerende huizenmarkt. Toch zijn wij van Neutralis voorzichtig in ons enthousiasme aangezien er veel te veel onduidelijkheden zijn. Zo wordt de genoemde investering van maar liefst 200 miljard door een consortium van gerenommeerde Duitse banken op geen enkele wijze onderbouwd of bevestigd..

Lees meer

REGELS NHG PLOTSELING VEEL STRENGER

Huizenbezitters die denken veilig te zitten met de Nationale Hypotheekgarantie, komen bedrogen uit. De regels zijn ineens een stuk strenger. Wie zijn huis met verlies moet verkopen, krijgt zijn restschuld lang niet altijd meer vergoed.

Voor de meeste huizenbezitters is de Nationale Hypotheekgarantie het vangnet dat ze moet beschermen als ze hun huis met verlies moeten verkopen. 1 miljoen huishoudens hebben een hypotheek met NHG.

Lees meer

ARTIKEL VVP: HOE FINANCIER JE EEN ALGEMEN ZORGPLICHT VOOR DE ADVISEUR?

Het voorstel van minister Dijsselbloem om een algemene zorgplicht voor financiële dienstverleners in de Wft op te nemen is zeer kritisch onthaald door de Raad van State. Adviseur Ozewald Wanrooij vraagt zich af hoe zo’n brede zorgplicht anno 2013 kan worden gefinancierd. .

.

Lees meer

NIEUWE WEBSITE NEUTRALIS

Met trots presenteren wij onze nieuwe website www.neutralis.nl, waarin wij nog duidelijker het onderscheid hebben aangebracht tussen de dienstverlening van Neutralis Financial Life Planners en Neutralis Business Consultants.

.

.

Lees meer

OPINIE: EINDE PRODUCTADVISERING?

Zo vlak voor het eind van het jaar heeft de AFM in haar nieuwsbrief ‘nazorg en serviceabonnementen’ helderheid gegeven inzake het zorgplichtvraagstuk. Hieruit blijkt dat de ‘WFT-zorgplicht’ aanzienlijk verder gaat dan de ‘civiele-zorgplicht’ waarin een klant zelf kan bepalen welke mate van verantwoordelijkheid hij wenst te dragen..

. .
Lees meer

GASTSPREKER VERZEKERINGSBRANCHEDAG

Jan van Setten in gesprek met vier rasondernemers uit de advieswereld die door hun innoverende manier van ondernemen bekendheid binnen en buiten de branche hebben gekregen. Jan van Setten vraagt hen het hemd van het lijf en betrekt daarbij de bezoekers van de Verzekeringsbranchedag op inspirerende manier.

. .

Lees meer

INTERVIEW VERZEKERINGSBRANCHEDAG SPECIAL

De verzekeringsmarkt ondergaat grote veranderingen. Hoe houden ondernemers zich staande te midden van al die ontwikkelingen en hoe onderscheiden zij zich in de markt? Tijdens de plenaire workshop 'Ondernemers aan het woord' zullen tijdens de Verzekeringsbranchedag enkele intermediairs met een opvallend businessmodel hun ervaringen delen met collega's.

.

Lees meer

ARTIKEL GELD & DIENSTVERLENING: CONSUMENT KIEST MASSAAL VOOR EXECUTION ONLY

De kans is groot dat de kop van deze column binnenkort werkelijkheid wordt. Door de komst van het provisieverbod zal de consument vanaf 2013 de portemonnaie moeten trekken voor het inwinnen van financieel advies, iets waaraan hij nu niet gewend is. Hierdoor zullen afwegingen gemaakt worden tussen het inwinnen van financieel advies en met het gezin op vakantie of een jaar langer doorrijden in de auto. Een nieuwe rol met grote verantwoordelijkheden.. .

Lees meer

ARTIKEL VVP: ALTERNATIEVE AANPAK VOOR HYPOTHEEKRENTEAFTREK

Geef iedereen een persoonsgeboden en levenslang budget eigenwoningkosten, waarop de kosten van de eigen woning ten laste kunnen worden gebracht..Op dit moment ligt er een voorstel voor aanpassing van de hypotheekrenteaftrek. Persoonlijk vind ik het jammer dat deze mogelijkheid niet is aangegrepen voor een meer duurzame oplossing waarbij de consument gestimuleerd wordt om zorgvuldiger met zijn financiën om te gaan en waarbij het eenvoudiger wordt om het stuur in eigen handen te nemen.

Lees meer

OPINIE: ALTERNATIEF VOOR HUIDIGE HYPOTHEEKRENTEVOORSTEL

Geef iedereen een persoonsgeboden en levenslang budget eigenwoningkosten, waarop de kosten van de eigen woning ten laste kunnen worden gebracht..Op dit moment ligt er een voorstel voor aanpassing van de hypotheekrenteaftrek. Persoonlijk vind ik het jammer dat deze mogelijkheid niet is aangegrepen voor een meer duurzame oplossing waarbij de consument gestimuleerd wordt om zorgvuldiger met zijn financiën om te gaan en waarbij het eenvoudiger wordt om het stuur in eigen handen te nemen. .

Lees meer

ARTIKEL VVP: TRANSFORMEREN IS GEEN MUST

Als je de vakbladen leest, 'moet' het intermediair om de boot niet te missen op de kortst mogelijke termijn zijn bedrijf transformeren van productgericht adviseren op provisiebasis naar mensgericht adviseren op feebasis.

.

.

Lees meer

GASTSPREKER VVP DAG: WAT KAN IK MIJN KLANT BIEDEN

Op 1 januari 2013 gaat het provisieverbod in op complexe en impactvolle producten. Hoe lang provisie op schadeproducten nog overeind blijft, weet niemand. Alle professionele adviseurs in Nederland zijn momenteel druk bezig hun business model aan te passen of aan te scherpen. Neutralis is als gastspreker uitgenodigd om haar ervaringen met het werken op feebasis te delen.

.

Lees meer

NEUTRALIS OPNIEUW GENOMINEERD VOOR HET GOUDEN SCHILD

Net als vorig jaar heeft De Selectie-commissie, onder leiding van voorzitter Prof.dr. Eric Fischer, de genomineerden gekozen voor de Gouden Schilden. Om voor een Gouden Schild in aanmerking te komen dient de genomineerde zich te onderscheiden door uitmuntende prestaties en een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de positieve dimensies van de financiële branche en hiermee behoren tot de absolute top binnen de gekozen categorie.
.

Lees meer

INTERVIEW AEGON: TOEKOMST FINANCIËLE DIENSTVERLENING

Hoe gaat de financiële dienstverlening ervan morgen uit zien? Aegon, een aanbieder van financiële producten, maakt voor de distributie van producten gebruik maakt van het professionele intermediair. Aangezien er binnen de financiële dienstverlening veel te veranderen staat en aan het veranderen is onderzoekt Aegon op welke wijze ze het professionele intermediair hiermee nog verder kan ondersteunen.

.

Lees meer

INTERVIEW VVP: VOORS EN TEGENS HANDHAVING PROVISIESTELSEL

Niet vaak wordt er op internet inhoudelijk dialoog gevoerd over de voors en tegens van het handhaven van het provisiesysteem. Het pleidooi van Pius Consilium voor een AdviesModule was op VVP Online wel aanleiding voor een inhoudelijk debat tussen Ozewald Wanrooij van Neutralis en de 'avatar criticus'.

. .

Lees meer

NEUTRALIS INFORMEERT MINISTER DE JAGER OVER PROVISIEVERBOD

Hengelo, 22 november 2010 – De dilemma’s waar de financiële dienstverlening en de politiek mee worstelen zijn: Hoe herstellen we het vertrouwen in de financiële sector en is dit mogelijk door het provisiesysteem af te schaffen? Reden voor minister de Jager van Financiën om afgelopen maandag Neutralis uit te nodigen voor een oriënterend gesprek. “Het moet anders - daar waren we het over eens - want we mogen het belang van de consument niet uit het oog verliezen”, aldus Ozewald Wanrooij.

Lees meer

NEUTRALIS HEEFT PRIMEUR IN FINANCIËLE OPLEIDINGSMARKT

Vandaag heeft Neutralis een primeur voor de financiële opleidingsmarkt gelanceerd, de praktijkopleiding 'Het nieuwe adviseren'. Het is de eerste opleiding die vanuit tien jaar intensieve praktijkervaring in Nederland alle benodigde kennis, advies- en ondernemersvaardigheden overdraagt aan collega intermediairs die professioneel op feebasis willen werken waarbij het klantbelang altijd het uitgangspunt is.

.

 
Lees meer

ARTIKEL NEW FINANCIAL FORUM: VERZEKERINGSSECTOR MOET HART LAEN SPREKEN

De verzekeringssector heeft te lang alleen vanuit de ratio gewerkt. Hoogste tijd voor een betere balans tussen hoofd, hart en onderbuik. "In een volatiele wereld moeten we weer meer op onze intuïtie durven te vertrouwen." Dit was een van de conclusies van het Grote Bestuurdersdebat tijdens het VVP-platform New Financial Forum in Den Haag.

.

Lees meer

NEUTRALIS GASTSPREKER OP HET NEW FINANCIAL FORUM

New Financial Forum is een grensverleggend event met best practices, dialoog en inspiratie over het Nieuwe Bankieren, het Nieuwe Verzekeren, het Nieuwe Beleggen en het Nieuwe Adviseren. Met een interactief programma, inspirerende koplopers uit binnen- en buitenland en dé ontmoetingsplaats voor vernieuwende geesten in de financiële sector.

.

Lees meer

ARTIKEL GEWOON DOEN: BEPAAL JE EIGEN TOEKOMST

In aanloop naar het New Financial Forum, dat VVP en Banking Review op donderdag 30 september 2010 organiseren, zijn zij op zoek gegaan naar ambassadeurs van de nieuwe financiële wereld. De bijdragen van alle ambassadeurs zijn vervolgens gebondeld in het Magazine Gewoon... Doen! Wij zijn er dan ook trots op dat onze bijdrage is opgenomen. 

Bent u benieuwd naar onze bijdrage dan kunt u hier verder lezen. .

Lees meer

NOMINATIE GOUDEN SCHILD

Op 18 februari heeft de pre-selectiecommissie onder leiding van Prof.dr. Eric Fischer 60 genomineerden gekozen voor 15 Gouden Schilden! Alle genomineerden hebben casus voorgedragen die uitmuntend hebben gepresteerd en tonen positieve aspecten van onze branche. Neutralis financial life planners behoort tot de genomineerden en dingt mee in de categorie “Adviesorganisatie van het Jaar”.

.

Lees meer

INTERVIEW TROS RADAR: REGEL ZELF MAAR JE PENSIOEN

Dat de pensioenen in hun huidige vorm onbetaalbaar zijn, weten we al een tijdje. Deze week presenteerde de commissie-Goudswaard een rapport dat die wetenschap nogeens onderstreepte. We moeten de pensioenen versoberen, luidde het advies aan minister Donner van Sociale Zaken, anders kunnen we ons pensioenstelsel straks wel opdoeken. Van de Nederlandse burger wordt ondertussen zelfredzaamheid verwacht.

.............................................................................................................................

Lees meer

INTERVIEW HET VERZEKERINGSBLAD: BELONINGSMODELLEN, UW KEUZE IN 2010

2010 is het jaar dat de meeste intermediairs een essentiële keuze moeten maken. Doorgaan met het vertrouwde provisiesysteem of overstappen op een alternatieve beloningsvorm? In dit artikel zetten we de verschillende bestaande beloningsvormen op een rij. Welke (combinaties van) beloningsvormen zijn er, wat is hun wetmatige kader en wat zijn praktijkervaringen tot nu toe?

.

Lees meer

ARTIKEL VVP: VAN FEE ONLY PIONEER TOT TRENDSETTER

In 2003 voerden Ozewald Wanrooij en Leon Brummelhuis een uurtarief in en veranderden ze hun kantoornaam in Neutralis. Vorig jaar besloten zij een nieuwe weg in te slaan en financial life planning volledig in hun praktijk te integreren. "De ervaringen met werken op declaratiebasis maakten het eenvoudiger om life planning te implementeren en te integreren in ons bedrijfsmodel...........

.

Lees meer

GESLAAGD! VANAF HEDEN GEREGISTREED LIFE PLANNER

Sinds vrijdag 11 december kunnen Leon Brummelhuis en Ozewald Wanrooij zich geregistreerd life planner noemen. Na het doorlopen van een tweedaagse training rondom de financiële psychologie van geld, een vijfdaagse training over de methodiek van relationeel adviseren en een periode van zes maanden waarin zij zich, onder intensieve begeleiding van twee topcoaches, Ivo Valkenburg en Gerard van der Made, de life plannersmethodiek eigen hebben gemaakt, hebben Leon en Ozewald het diploma “Registered Life Planner” in ontvangst genomen.

Lees meer

INTERVIEW OMNIPLAN: DE SUCCESVOLLE AANPAK VAN NEUTRALIS

Je kunt geen congres meer bezoeken of er wordt gesproken over de gevolgen van de veranderingen in het verdienmodel van de financieel adviseur en de gevolgen van de crisis op het imago. Terecht, de impact op de business is heel groot en vraagt om verandering. Toen Neutralis financial life planners in 1999 door Ozewald Wanrooij en Leon Brummelhuis van start is gegaan wilden ze een businessmodel voeren op feebasis. Gezien het feit dat dit volledig branchevreemd was hebben ze in aanvang de klant de keuze gelaten om tussen feebasis en provisie te kiezen.

Lees meer

CONSUMENTENBOND: NEUTRALIS GOED ALTERNATIEF

In de Geldgids van juli 2008 werd uitgebreid aandacht besteed aan de nieuwe regels die consumenten moeten beschermen. De kop van het artikel luidde: "gezocht een betrouwbare adviseur". Ook de werkwijze zoals Neutralis deze hanteert - kwalitatief hoogwaardig financieel advies, beloning uitsluitend op basis van een uurtarief en altijd werken vanuit het belang van de klant - werd door de Consumentenbond belicht. Neutralis kreeg daarbij het predikaat goed initiatief mee. .

Lees meer