DUITSE BANKEN OP DE NEDERLANDSE HYPOTHEEKMARKT

Wij van Neutralis volgen de ontwikkelingen bij onze oosterburen al geruime tijd op de voet en wat ons verwonderd is dat een dergelijk nieuws op geen enkele wijze in Duitse vakbladen of in de overige media is bevestigd. Sterker nog, uit een rondgang van de NOS ontkennen woordvoerders van de grote Duitse Banken de Nederlandse Markt te willen bestormen met goedkope hypotheken.

Al geruime tijd is het mogelijk om in Duitsland een financiering aan te gaan voor een Nederlandse woning. Naast de lage rente zitten er echter wel haken en ogen aan een financiering bij de buren. Onderstaand een overzicht van enkele financieringskenmerken die ons tijdens gesprekken met Duitse aanbieders zijn opgevallen: - Maximale financiering bedraagt ca. 75% van de marktwaarde van de woning - Bij aankoop van een woning dient ca. 25% van de aankoopprijs aan eigen geld te worden ingebracht - Een aflossingsvrije hypotheek is niet mogelijk - De maximale looptijd ligt meestal tussen de 20 en 25 jaar - Een hypotheek op basis van de Nationale Hypotheek Garantie is niet mogelijk - Een financiering kan alleen worden verkregen met een vast dienstverband, dus geen mogelijkheden voor mensen met intentieverklaring of zelfstandigen - Een ongunstige boeteregeling bij het beëindigen van de hypotheek tijdens de rentevaste periode. Ook bij verkoop van de woning blijft de boeteregeling van kracht - Het onderpand dient in de grensstreek te zijn gelegen

De Autoriteit Consument & Markt heeft onlangs nog geconstateerd dat er juist een terugtrekkende beweging is van buitenlandse aanbieders op de Nederlandse Hypotheek Markt. Redenen voor deze terughoudendheid bij banken is gelegen in de veranderende hypotheekregelgeving, beperkingen bij internationale geldstromen, de hoogte van de compliance kosten, de hoogte van kosten voor het distribueren van hypotheken en de algehele onzekerheid over de Nederlandse woningmarkt.

Verder is het ons nog niet duidelijk of het nieuwe consortium onder het Nederlandse toezicht (AFM) of het Duitse toezicht (BaFin) zal gaan vallen en wat hiervan de consequenties zijn voor de Nederlandse consument.

Samenvattend betekent dit voor Neutralis dat wij met grote interesse de ontwikkelingen op de voet zullen volgen maar zolang wij onze klanten geen duidelijkheid kunnen geven zullen wij geen rol spelen in de bemiddeling naar Duitse aanbieders. We houden u op de hoogte.

 

Terug naar overzicht