SCHRAAL PENSIOEN? DEEL DE KOSTEN VAN DE MOESTUIN

Zo doe je mogelijk stukken meer van je pensioentje plus AOW.”

Overlevingstips

Naast het delen van de kosten behandelt Verdegaal in haar column nog drie andere ‘pensioenpijnstillers’ en ‘overlevingstips’.

  1. Los je schulden af. “Start je pensioen niet met schulden. Zorg dat je hypotheek en andere schulden compleet zijn afbetaald. Anders drukken rentekosten je pensioenbudget. Een afbetaald eigen huis is trouwens een soort privé pensioenfonds. Want als je de tent verkoopt en gaat huren, hou je een flink bedrag over”, voorspelt Verdegaal. “Ga vooral nooit een schuldenvrij huis verhypothekeren om dat geld aan pensioenuitgaven te besteden. Dat is véél te duur, wat een aanbieder je ook voorrekent. O ja, ’investeer’ naast in schuldafbouw ruimhartig in je familie, vrienden, (geestelijke) gezondheid en interessante hobby’s. Dat is een belegging met een laag risico, maar qua pensioenzekerheid een torenhoog rendement.”
  1. Sterf in het harnas. “Zoek of bedenk (lang) vóór je pensioendatum een (parttime) betaalde bezigheid waaraan je na je pensioen écht lol beleeft. Denk aan aanbieden van logies met ontbijt, een hondenuitlaatservice, oppassen in de buurt of klussen. Of word tuinman, bijlesgever, vioolbouwer, uitvinder, kamerverhuurder of bedrijfskundig adviseur. Alle extra inkomsten ontvang je bovenop je AOW en eventuele pensioenopbouw.”
  1. Kies voor emigratie. “Op veel plekken ter aarde is het zonniger, relaxter én goedkoper dan hier. Denk niet dat zo’n droomplek onhaalbaar is. Vergeleken met onze overgewaardeerde woningmarkt zijn veel buitenlandse huizenprijzen een lachertje”, aldus Verdegaal. “Wie twee rechterhanden heeft, kan ook nu vast gaan klussen aan een toekomstig buitenlands paradijs. Het meeverhuizen van AOW en opgebouwd pensioen gaat meestal probleemloos. Wel wat uitzoekerij vergen de ziektekostenverzekering en fiscale regels en verzoeken. Maar het is te doen, en er is informatie te over.”
Wil je hier graag hulp bij het zoeken van andere overlevingstips, neem dan gerust contact met ons op.

Bron: VVP 13-11-2015

Terug naar overzicht