HOU BURGERS UIT DE SCHULDEN DOOR AFSCHAFFEN TOESLAGEN

Het ingewikkelde systeem van zorg- en huurtoeslagen zorgt ervoor dat veel mensen diep in de schulden belanden. Het nieuwe kabinet moet de toeslagen daarom afschaffen en vervangen door een simpeler belastingstelsel. Dat stelt de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving vandaag in een advies aan staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken).

Er moet nu echt wat gebeuren, zegt José Manshanden van het onafhankelijke adviesorgaan voor de regering. ,,De overheid moet zich ervan bewust worden dat het zelf een grote veroorzaker is van schulden.”

De Belastingdienst keert toeslagen nu uit als voorschot op basis van een geschat inkomen. Achteraf kijkt men of het klopt. Als blijkt dat er een fout is gemaakt, moet er geld terugbetaald worden. Maar vaak hebben mensen het dan al uitgegeven en is er geen spaarpot achter de hand. Daarnaast zijn de regelingen ingewikkeld en lopen schulden vaak automatisch op, waardoor de problemen snel groeien.

Daarom moet er volgens de Raad een eenvoudiger belastingstelsel komen, zonder dat mensen met lage inkomens erop achteruitgaan.Vakbonden en werkgevers, verenigd in de SER, moeten zich buigen over een alternatief systeem.

Niet stilzitten

Ondertussen mag de politiek niet stilzitten, vindt de regeringsadviseur. Op de korte termijn moet de Belastingdienst toeslagen direct storten op de rekening van de organisaties waarvoor die bedoeld zijn.

Zorgtoeslag dus gelijk naar de zorgverzekeraar, huurtoeslag naar de woningcorporatie en kinderopvangtoeslag naar de crèche. In het laatste geval wordt daar al mee geëxperimenteerd.

Klijnsma vindt het een goed idee als toeslagen direct worden overgemaakt. ,,Daarvoor moeten woningbouwcorporaties en zorgverzekeraars afspraken maken met de Belastingdienst”, reageert ze.

Klijnsma erkent dat de toeslagen nu gecompliceerd zijn. ,,Het gaat helaas niet altijd goed, maar er is al veel verbeterd. Bij het terugvorderen treffen zorgverzekeraars, het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) en de Belastingdienst steeds vaker persoonlijke betalingsregelingen. Daarnaast is er onlangs een wet van mij aangenomen die zorgt schuldeisers er altijd rekening mee moeten houden dat mensen genoeg geld overhouden om van te leven.”

Problematische schulden

Bijna één op de vijf huishoudens kampt met problematische schulden (tussen de 1,3 en 1,4 miljoen huishoudens). Schuldenaars hebben geregeld last van hun gezondheid, zoals chronische stress, slapeloosheid en depressie.

Meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens ontvangt een inkomensafhankelijke toeslag voor de zorg, huur of kinderen.

Bron: AD | Deborah Jongejan 26-06-17

Terug naar overzicht