AANDELEN ZIJN GOEDKOOP OF NIET?

Maar op korte termijn is het een stuk moeilijker aan de hand van deze indicator geld te verdienen. De ene keer betaal je 16,5 maal de winst en dan weer dertien.

STOXX INDEX

 

In de zomer van 2015 werd die hoge waardering verklaard door de extreem lage obligatierente. Maar momenteel is de rente op staatsobligaties bijna op een nieuw dieptepunt. Dat kan dus geen reden voor die lagere waardering zijn. Een andere mogelijke verklaring achter de gedaalde waardering is dat de winstvooruitzichten een stuk somberder zijn geworden. Zo midden in het cijferseizoen kunnen we concluderen dat de cijfers best oké zijn. Maar boven de verwachtingen voor het komende jaar hangen donkere wolken. Keer op keer zie ik ceo’s die somber klinken en analisten die hun verwachtingen over 2016 neerwaarts bijstellen.

De valutakoersen zitten in 2016 niet mee en ook diverse economische indicatoren als enquêtes onder inkopers wijzen op een zwakkere economische groei. Winsten kunnen in zo’n scenario flink onder druk staan. Door de operationele leverage gaat dat hard. Een simpele vuistregel is dat de winsten met ongeveer acht- tot tienmaal de economische groei bewegen. Dus 2% lagere economische groei betekent 20% winstdaling en in theorie dus ook 20% lagere koersen. Dan weet u gelijk ook waarom koersen zoveel harder bewegen dan de onderliggende economie. In de afgelopen dertig jaar hebben we driemaal zo’n flinke winstrecessie gezien. Zo worden goedkope aandelen duurder zonder dat u er blijer en/of rijker van wordt.

RENTE OP BBB OBL

 

 

Een tweede verklaring is dat de meeste beleggers die koers-winstverhouding vergelijken met de lage rente op veilige staatsobligaties. Maar als u niet met staatsobligaties, maar met simpele bedrijfsobligaties zou vergelijken, ziet het beeld er heel anders uit. De rente op deze Europese obligaties met een BBB-rating is het afgelopen jaar verdubbeld van 1,5% naar bijna 3%. In de Verenigde Staten is die rentestijging zelfs nog groter geweest. Opmerkelijk bij zo’n lage renteomgeving. Blijkbaar vertrouwen creditbeleggers die economie ook niet. Als u als aandelenbelegger uw goedkope aandelen vergelijkt met de rente op deze bedrijfsobligaties zijn aandelen opeens niet zo goedkoop meer, maar gewoon normaal geprijsd. Het is dus belangrijk om u niet blind te staren op de koersen, maar ook naar de waardering te blijven kijken. Hoe moeilijk dat soms ook is.

Bron: Corné van Zeijl portofoliomanager Actium

Terug naar overzicht