Kamervragen over problemen met aflossingsvrije hypotheken ouderen

Kamerlid Henk Nijboer (PvdA) heeft vandaag Kamervragen gesteld aan minister Wopke Hoekstra (Financiën) naar aanleiding van onderzoek van ouderenbond Anbo. Uit dit onderzoek bleek dat honderdduizenden ouderen met een aflossingsvrije hypotheek in de problemen komen, of dreigen te komen.

Uit het onderzoek van de ouderenbond en tv-programma EenVandaag blijkt dat ruim 40% van de ouderen met een aflossingsvrije hypotheek niet goed heeft nagedacht over hoe ze hun woningschuld na 30 jaar kunnen aflossen. Ouderen zijn volgens de onderzoekers niet goed voorbereid ‘voor torenhoge kosten’.

Kamerlid Nijboer wil weten of de minister heeft kennisgenomen van dit onderzoek, hij refereert tevens aan de Nederlandsche Bank: “Wat vindt u ervan dat volgens De Nederlandsche Bank (DNB) honderdduizenden ouderen met aflossingsvrije hypotheken in de problemen dreigen te komen?

Ouderen in de problemen
Nijboer vraagt de minister wat hij gaat doen om te voorkomen dat ouderen met aflossingsvrije hypotheken in de problemen komen. “Klopt het dat banken die eerst aflossingsvrije hypotheken adviseerden nu vaak niet bereid zijn aan het einde van de looptijd een nieuwe hypotheek aan te bieden, met als gevolg dat mensen noodgedwongen moeten verhuizen?”.

Gedwongen te verhuizen
Volgens Nijboer zijn het juist ouderen met een laag inkomen die alleen een AOW hebben, of AOW en een beetje pensioen, momenteel bovengemiddeld de dupe. Hij vraagt aan Hoekstra of zij door het beleid van banken op kosten worden gejaagd. Hij wil van de minister weten of het is te rechtvaardigen dat “(…)mensen min of meer gedwongen moeten verhuizen?”.

Verder vraagt de PvdA-er zich af of de minister het uitgangspunt van banken, dat mensen na 30 jaar de volledige hypotheek zelf bij elkaar hebben gespaard en afgelost, ook niet ‘heel vreemd’ vindt. “Dan hadden banken toch beter een spaarhypotheek kunnen adviseren?”, zo vraagt hij door.

Volgens Nijboer rust er een plicht op banken om na afloop van de aflossingsvrije periode met mensen een oplossing te zoeken, met als streven dat zij zoveel mogelijk in hun eigen huis kunnen blijven wonen. “Bent u bereid te kijken of de huidige regels die de Autoriteit Financiële Markten (AFM) hanteert knellend zijn en waar mogelijk die knelpunten weg te nemen?”

Overwaarde huizen slecht benut
Nijboer vraagt zich tevens af hoe het kan dat overwaarde van huizen door ouderen in Nederland slecht kan worden benut, terwijl daar volgens hem in veel andere landen goede ervaringen mee zijn. Het Kamerlid stelt voor het toe te staan dat ouderen met een beperkt pensioen een deel van de overwaarde van hun huis kunnen opnemen en legt daarbij een brug naar Noorwegen: “Wat vindt u van het Noorse model, waarbij mensen op twee manieren kunnen kiezen tegen redelijke voorwaarden hun overwaarde te verzilveren? Bent u bereid in Nederland de seniorenlening en de ‘Bankrekeninghypotheek’ (Rammelån eller Fleksilån) mogelijk te maken door met banken in gesprek te gaan?”.

Eerste publicatie door Cindrea Limburg op 2 mrt 2018
Laatste update: 5 mrt 2018

Terug naar overzicht