Wilsverklaring

Doel:

In een wilsverklaring leg je wensen vast voor je medische behandeling of levenseinde.

Wat leg je vast:
Behandelverbod

Bij een behandelverbod leg je vast onder welke omstandigheden je weigert medische behandelingen te ondergaan. Bijvoorbeeld als je in coma ligt. Of als je door een ziekte niet meer aanspreekbaar bent. Bij een behandelverbod krijg je ook geen voedsel en vocht toegediend.

Euthanasieverklaring

In een euthanasieverklaring leg je vast onder welke omstandigheden je zou willen dat de arts euthanasie bij je uitvoert. Je geeft aan in welke situatie er in jouw ogen sprake is van ondraaglijk en uitzichtloos lijden. Een arts is niet verplicht om een euthanasieverzoek uit te voeren. De Handreiking schriftelijk euthanasieverzoek kan je helpen met het opstellen van jouw verklaring. Download hier de Handreiking schriftelijk euthanasieverzoek.

Verklaring niet-reanimeren

In een verklaring niet-reanimeren leg je vast dat je niet gereanimeerd wilt worden. Je kunt hiervoor ook een niet-reanimerenpenning aanvragen bij de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE).

Vertegenwoordiger aanwijzen

Je kunt in je wilsverklaring ook aangeven wie je vertegenwoordiger is. De vertegenwoordiger mag namens jou met de arts in gesprek gaan over je medische behandeling. En eventueel beslissingen nemen als je dit niet meer zelf kan.

Hoe te regelen:

Een wilsverklaring kun je zelf opstellen. Er zijn geen regels voor hoe je je wensen moet verwoorden. Wel moet je jouw wilsverklaring zo schrijven, dat er bij de arts geen enkele twijfel bestaat over jouw wensen.


TIP VOOR DE LIBERTY EN LIVING ABONNEMENTHOUDERS!

Heb je via Neutralis een Liberty of Living- abonnement afgesloten dan kun je alle belangrijke stukken toevoegen aan jouw eigen MIJN Neutralis. Op deze wijze is er één centraal punt waar jouw vertegenwoordiger(s) / nabestaande(n) al jouw wensen, financiële gegevens en notariële stukken kunnen terugvinden. Aangezien wij volledig bekend zijn met jouw persoonlijke financiële situatie kunnen wij direct ondersteuning bieden wanneer daar behoefte aan is.
Het enige dat hierbij van belang is is dat je aan jouw nabestaanden kenbaar maakt dat ze hiervoor contact met ons kunnen opnemen.